Pengefogú szardíniákat találtak

Pengefogú szardíniákat találtak

A szardellafélék napjainkban leginkább az élelmiszeriparból ismert, a család egyes korai képviselői ugyanakkor rendkívül veszélyes ragadozók voltak. Egy friss tanulmány alapján évmilliókkal ezelőtt a szardellák 1 méter hosszúra is megnőhetttek, felső állkapcsukból pedig hosszú, kardszerű fogak nőttek – olvasható a 24.hu blogján, a írja a ScienceAlert cikkére hivatkozva.

A cikk szerint a szakértők két fajt vizsgáltak az 55-39 millió évvel ezelőtti eocén korból, melyek fosszíliái Belgiumból, illetve Pakisztánból kerültek elő. Az első, a Clupeopsis straelenitől származó kövületet az 1940-es, a másodikat pedig az 1970-es években azonosították. A szakértők egészen mostanáig nem tudták, hogy utóbbi egy eddig ismeretlen fajtól származik. A halat Monosmilus chureloidesnek nevezték el, ez az urdu Khurelre, egy alakváltó, vámpírszerű démonra utal.

Bár a két faj méretében és egyéb tulajdonságaiban is eltért egymástól, a hasonlóságokat könnyű felfedezni. A Michigani Egyetem csapata a két állatot ma élő halakkal is összevetette, így derítették ki, hogy a szardellaféléket is magába foglalú heringalakúak közé tartoztak.

Legtöbb rokonukkal ellentétben a két ősi faj nem planktonokat, hanem halakat fogyaszthatott.

A kutatók szerint a mintegy 66 millió évvel ezelőtti kréta-tercier kihalási esemény után a kipusztult fajok szerepét újabbak vették át, ekkor változatos élőlények alakultak ki. A korszakban komoly küzdelem folyt az egyes fajok között, valószínűleg a most leírt halak is ezen folyamat hatására tűntek el.

 

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel