12 meglepő tény a fogászat (h)őskorából

Napi kétszer fogat mosni egy viszonylag új szokása az emberiségnek, minthogy fogorvoshoz járni, de a megszámlálhatatlan fogkrémmárka és íz közül válogatás is újkori vívmány.

Ezzel szemben hihetetlen módon a fogtömésnek 9000 éves, a fogékszereknek 2500 éves történelme van. Az említett fogászati érdekességek közül néhányat már hosszabban is kifejtettünk.

12 meglepő tény a fogászat történelméből
 1. Az 1800-as évek elején legtöbbször borbélyok és kovácsok húztak fogat, hiszen a fogorvoslás, mint teljes állású szakma nem létezett. (Jól olvasták, kovácsok!)
 2. Tutanhamon fáraó bölcsességfogából tudták megállapítani a kutatók, hogy 19 éves kora körül halt meg.
 3. George Washingtonnak élete során legalább négy különböző fogprotézise volt, amik elefántcsontból és emberi fogakból készültek. Réz és arany kapcsok és hidak tették a protéziseit a legnagyobb amerikaihoz méltóvá.
 4. A fogszabályzás volt a fogászat, mint szakma első hivatalos specializációja.
 5. Az amerikaiak többsége nem mosott naponta kétszer fogat egészen a második világháború végéig. A fogak tisztításának jó szokását a frontról visszatérő katonák terjesztették el a családjukban, mert nekik a seregben kötelezővé tették a minimum napi kétszeri alapos fogmosást.
 6. Körülbelül 2500 évvel ezelőtt a maják igazi mesterei voltak annak, hogy apró, tökéletesre csiszolt drágaköveket illesszenek be az erre a célra kifúrt fogakba. Hihetetlen módon az eljárást kézi fúrókkal és vésőkkel végezték. Érzéstelenítés nélkül ezek a komoly beavatkozások elképzelhetetlenül fájdalmasak lehettek, de az áhított külső elérése érdekében ezt is bevállalták a legbefolyásosabb tagjai a maja társadalomnak.
 7. A középkori Németországban az egyetlen gyógymód a fogfájásra az volt, ha a beteg megcsókol egy szamarat. Ennek a babonának a megértéséhez vissza képe repülnünk az időben pár száz évet.
 8. A vattacukrot előállító centrifugaszerű masina ironikusan egy fogorvos, William Morris 1897-es találmánya.
 9. Időszámításunk előtt 3000-5000 évvel,  az ókori egyiptomiak már használtak fogkrémet, jobban mondva egy csiszoló hatású keveréket. Ez a massza mirhát, tojáshéjat, habkövet és ökörpata hamuját tartalmazta.
 10. Régészeti bizonyítékok vannak arra, hogy már 9000 évvel ezelőtt is tömtek fogat az őseink és ehhez méhviaszt használtak.
 11. Az első tömegesen gyártott fogkrémet 1873-ban a Colgate & Co dobta piacra. A Colgate termékét befőttesüvegben lehetett megvásárolni, de nem kellett sokat várni, mire a mai tubusos kiszerelést először értékesítették 1892-ben.
 12. Angliában a politikai és társadalmi szatírák hőskorában (1780-1830) a leghíresebb karikatúrista művészek mindegyike készített fogászati témában rajzokat, amikkel a társadalmi különbségekre akarták felhívni a figyelmet, hiszen fogorvoshoz csak a legtehetősebbek juthattak el.

Referencia

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel