Foglakk lehet az év legfurcsább divattrendje

Foglakk lehet az év legfurcsább divattrendje

Ugyan attól még messze vagyunk, hogy szivárványszínűre festett fogú lányok és fiúk sokaságával fussunk össze az utcán, de pár éve egy kísérletező kedvű amerikai vállalkozó, David Silverstein elkezdte forgalmazni a CHROM márkanéven futó színes, lemosható „foglakkokat”.

„A hófehér fogak unalmasak”, állítja Silverstein, „a jövő pedig a színeké, hiszen a smink nem arra való, hogy beolvadjunk, hanem hogy kitűnjünk”.

A CHROM foglakkjai elérhetőek a szivárvány minden színében, és csillámporos verzióban is. Silverstein szerint a színes fogak a zenei fesztiválokon már szinte természetes látvány, és a trend szépen lassan beszivárog a mainstream divatba is. Természetesen semmin sem lepődünk meg egy fesztiválon, ahol tényleg a lehető legkreatívabbak a bulizók, ha a kinézetükről van szó. Ha csillogó kék fogakkal jelennénk meg hétfőn az irodában, azonban igazán nagy feltűnést keltene.

Silverstone a jövő fogait színesen képzeli el és a trend hétköznapivá válását csak idő kérdésének tartja. A csillámló színes fogakat a tetoválás elterjedéséhez hasonlítja, ami annak idején szintén tabunak, vagy legalábbis üzenetértékűnek számított. A tetoválás analógiája valamennyire még meg is állja a helyét, ha arra gondolunk, hogy bizonyos óceániai és latin-amerikai törzsi népeknél, illetve Japánban és Kínában valamikor fontos tradíciónak számított a fogak feketére festése.

Foglakk és a fogak egészsége

Foglakk, mintákkal

Foglakk, mintákkal (Forrás: toothpolish.com)

Visszatérve a 21. századi színes fogakra, a foglakk, amit a CHROM cég fejlesztett ki és árusít, maximum 24 órán keresztül marad a fogakon, íztelen és nem roncsolja azokat. A forgamazó szerint ellenáll az evésnek és az ivásnak, viszont fogkrémmel könnyen lemosható.

A weboldal tanúsága szerint a termék az ételfestékekhez hasonló pigmenteket tartalmaz, és „100%-osan biztonságos”. A termék, bár fogorvosok által vizsgált és jóváhagyott, még nem esett át átfogó hatástanulmányon. Dr. David Drew now york-i fogorvos szerint semmiképpen sem ajánlatos napi szinten festeni a fogunkat, hiszen fogalmunk sincs a hosszú távú lehetséges mellékhatásairól. 

Ugyan kétségkívül vannak olyan fiúk és lányok, akiknek számára izgalmasan hangzik, hogy körmeiken kívül a fogaikat is kifessék, és ezzel fejezzék ki a személyiségüket vagy csak, hogy egy kis extravagánssággal feldobják a hétvégi bulit, de valószínűleg a hétköznapi divat még „nem készült fel” erre a változásra.

Habár a CHROM cég már több mint egy éve forgalmazza foglakkjait és aktívan menedzseli a közösségi oldalait, az Instagramon viszonylag szerény követőszámmal és hashtaggel rendelkeznek. Ez talán arra enged következtetni, hogy talán annyira még sincs nagy kereslet a szivárványszínű fogakra. A következtetésünk viszont idővel bizonyulhat akár fatális tévedésnek is, kíváncsian várjuk, hogy pár év múlva tényleg sminkkészletünk alapdarabja lesz-e a foglakk.

Magunk részéről annyit fűznénk a témához, hogy piaci értelemben sokkal működöképesebb termékről van szó, mint például a műkörömfogak. Ehhez nem árt hozzátenni, hogy a műkörömfogaknak dentális egészségügyi kockázatai legalább nincsenek, a foglakkról ugyanez azonban nem mondható el.


Referencia

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel