A dentálhigiénia több mint egy évszázados története

A dentálhigiénia több mint egy évszázados története

Egészen a 19. század végéig az egészséges szájhigiénia megőrzése nem tartozott a fogorvoslás feladatai közé, a fogorvosok csak és kizárólag tönkrement, fekete, szuvas fogakkal foglalkoztak és a kezeléseik zöme kimerült a rossz fogak eltávolításában. A megelőzés ismeretlen fogalom volt, ép fogakkal pedig senkinek sem jutott volna eszébe fogorvoshoz menni. Szerencsére nagyot változott a világ, e változás története pedig megér egy összefoglalást.

Egy amerkikai, a Connecticut állambeli Bridgeport polgármester nevével, Civilion Fonesel kezdődik a dentálhigiénia története, valamint a mindezt megelőző szemléletformáló megközelítés elterjedése. 

Dentálhigiéniai forradalom

Civilion Fones 1886-87 között volt Bridgeport polgármestere, aki szakmai kötelességének érezte, hogy minél több helyi lakost ellásson és hogy minél többen részesülhessenek alapvető fogászati ellátásban.

Elkötelezettségében osztozott a fiával is Alfred Fonesszal, aki szintén fogorvosként tevékenykedett a városban. A 19-20. század fordulóján, amikor az ifjabb Fones elvégezte fogorvosi tanulmányait, a fogorvostudomány korszakalkotó felfedezést tett. Ekkoriban derült ki, hogy a fogak nem maguktól mennek tönkre, hanem a szájban túlszaporodó káros baktériumok felelősek a szuvasodásért.

A 19. század végén a tudomány felismerte, hogy a száj egészségének megőrzése céljából a fogakat tisztítani kell. Eleinte a professzionális fogtisztítás a fogorvosok feladatkörébe tartozott, de nagyon hamar kiderült, hogy a sok foghúzás mellett erre nincs idejük és energiájuk.

Irene E. Newman

Irene E. Newman, az első dentálhigiénikus (Fotó)

Alfred Fones kiképezte unokatestvérét Irene Newmant asszisztensének, akire a prevenciós feladatokat, többek között a fogtisztítást bízta rá. Így született meg a dentálhigiénikus foglalkozás, aminek első képviselője Irene Newman volt.

A szakma gyors elismertségéhez nagyban hozzájárult, hogy Fones és Newman dentálhigiéniai képzést alapítottak 1913-ban. A képzés sikerét mi sem bizonyította jobban, mint hogy az ország minden részéről, sőt még Japánból is érkeztek diákok Bridgeportba, a dentálhigiénia ismereteinek elsajátítása érdekében. A későbbiekben a helyi egyetem egyik épületét is Fonesról nevezték el az általános megbecsülés jeleként.

Mi a dentálhigiénikus feladata napjainkban?

A száj egészségének fenntartása ma már összehangolt csapatmunkát kíván meg. Egy fogászati rendelőben több szakember dolgozik együtt azért, hogy a páciens a leghatékonyabb megelőző és gyógyító ellátást kapja meg.

A csapat tagjai a fogorvosok és fogászati asszisztensek, dentálhigiénikusok, praxismenedzserek, fogtechnikusok és a recepciósok is. A dentálhigiénikus legfontosabb feladata nem változott, 100 éve a fogak egészségének megőrzéséért dolgoznak.

A dentálhigiénikus a fogorvos „jobb keze” a fogászati asszisztenssel együtt, de vannak olyan kezelések, amiket önállóan is elvégezhet. A dentálhigiénikus elsődleges feladata a tanácsadás is. Ő informálja és tanítja a pácienst és szükség szerint személyre szabott fog- és szájápolási módszereket ad át.

Gyakorlati feladatai közé pedig többek között a fogfehérítés, polírozás, plakkfestés, fogkőeltávolítás, lenyomatvétel, fogszabályozó kezelések előkészítése és professzionális fogtisztítás tartoznak.

Megelőzésben elsőrangúak vagyunk

Dentálhigiénikus csapat


Referenciák

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel

Még több izgalmas fogászati téma