Fekete fogak titka - különös japán hagyomány

Fekete fogak titka - különös japán hagyomány

A fogak feketítése, japánul ohaguro ősi szokás Japánban, a legrégebbi előfordulásait a történészek a 2–5. század közé teszik, a tömeges elterjedést pedig a 12. századra - olvasható az Index.hu Ma is tanultam valamit blogjában

De miért tartották szépnek a fekete fogat a japánok? A válasz a múlt ködébe vész, egyik feltételezés szerint a rizsporral fehérre festett arc mellett csúnya sárgának tűntek a fogak, és úgy tartották esztétikusnak, ha a hajjal megegyező színűre, vagyis feketére festik.

A furcsa szokás eleinte csak az arisztokrácia és különösen a császári család köreiben volt szokás, hogy nagyobb ünnepekre feketére festik a fogaikat, aztán az 1500-as évektől egyre jobban elterjedt a dolog; a szépség, a vagyon, és a nemesi származás jelképe volt a fekete fog. Később annak jelzése, hogy egy lány elérte a felnőttkort.

A fogfeketítésre egy különleges mixtúrát alkalmaztak, aminek az alapja ecetben feloldott vasreszelék volt, ebbe teafüvet és lereszelt diókból, bogáncsokból származó festékanyagokat kevertek. A festést néhány naponta kellett megismételni, és kutatók szerint még jótékony hatása is volt, ugyanis fertőtlenített, és védett a fogszuvasodás ellen -  olvasható a blogon.

Volt olyan időszak, amikor csak a férfiak feketítettek, de általában női szokás volt. Az 1800-as években gyakorlatilag minden 18 év feletti nőnél megszokott volt, kivéve a legszegényebbeket, akik csak esküvők és temetések alkalmából engedhették csak meg az ohaguro szertartását.

Fekete fogak díszítették a gésák és a prostituáltak száját is. Az országba látogató nyugati utazók sokáig félreértették a fogfeketítést, és úgy gondolták egyfajta büntetésről van szó.

1870-ben Meidzsi császár, a modern Japán atyja, a nyugati nyitás jegyében betiltotta az ohagurót. Pár évtized kellett, hogy az ország átvegye a nyugati stílust és a hófehér fogakat, amit évszázadokig állatiasnak és barbárnak tartottak, mintha valakinek a csontjai látszanának ki, szépnek lássák.

Japán a műfogsorok tekintetében is tartogat meglepetéseket. Korában írtunk a fából készült műfogsorról, ami a 19. századig alkalmaztak az országban. De szót ejtettünk más különös esztétikai beavatkozásokról is, például az egykori maja birodalom területén, ahol fekete festék helyett ékszereket építettek a fogakba. Nem teljesen kapcsolódik a témához, de pár napja írtunk egy japán művészről is, aki egy gigatikus méretű fogat cipelt a Tátrába, a különös performasz mondanivalója azonban egyelőre még nem tisztázott.

Fekete foga helyett csillogó fehér fogak

Mi elsősorban fogfehérítésben tudunk önnek segíteni, a fogak feketedését ha nem is ilyen mértékben, de az idő is elvégezheti, amennyiben nem vigyázunk a szánk higiéniájára.


Forrás:
  • Akhayar.com
  • Index.hu

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel