Fekete fogak titka - különös japán hagyomány

Fekete fogak titka - különös japán hagyomány

A fogak feketítése, japánul ohaguro ősi szokás Japánban, a legrégebbi előfordulásait a történészek a 2–5. század közé teszik, a tömeges elterjedést pedig a 12. századra - olvasható az Index.hu Ma is tanultam valamit blogjában

De miért tartották szépnek a fekete fogat a japánok? A válasz a múlt ködébe vész, egyik feltételezés szerint a rizsporral fehérre festett arc mellett csúnya sárgának tűntek a fogak, és úgy tartották esztétikusnak, ha a hajjal megegyező színűre, vagyis feketére festik.

A furcsa szokás eleinte csak az arisztokrácia és különösen a császári család köreiben volt szokás, hogy nagyobb ünnepekre feketére festik a fogaikat, aztán az 1500-as évektől egyre jobban elterjedt a dolog; a szépség, a vagyon, és a nemesi származás jelképe volt a fekete fog. Később annak jelzése, hogy egy lány elérte a felnőttkort.

A fogfeketítésre egy különleges mixtúrát alkalmaztak, aminek az alapja ecetben feloldott vasreszelék volt, ebbe teafüvet és lereszelt diókból, bogáncsokból származó festékanyagokat kevertek. A festést néhány naponta kellett megismételni, és kutatók szerint még jótékony hatása is volt, ugyanis fertőtlenített, és védett a fogszuvasodás ellen -  olvasható a blogon.

Volt olyan időszak, amikor csak a férfiak feketítettek, de általában női szokás volt. Az 1800-as években gyakorlatilag minden 18 év feletti nőnél megszokott volt, kivéve a legszegényebbeket, akik csak esküvők és temetések alkalmából engedhették csak meg az ohaguro szertartását.

Fekete fogak díszítették a gésák és a prostituáltak száját is. Az országba látogató nyugati utazók sokáig félreértették a fogfeketítést, és úgy gondolták egyfajta büntetésről van szó.

1870-ben Meidzsi császár, a modern Japán atyja, a nyugati nyitás jegyében betiltotta az ohagurót. Pár évtized kellett, hogy az ország átvegye a nyugati stílust és a hófehér fogakat, amit évszázadokig állatiasnak és barbárnak tartottak, mintha valakinek a csontjai látszanának ki, szépnek lássák.

Japán a műfogsorok tekintetében is tartogat meglepetéseket. Korában írtunk a fából készült műfogsorról, ami a 19. századig alkalmaztak az országban. De szót ejtettünk más különös esztétikai beavatkozásokról is, például az egykori maja birodalom területén, ahol fekete festék helyett ékszereket építettek a fogakba. Nem teljesen kapcsolódik a témához, de pár napja írtunk egy japán művészről is, aki egy gigatikus méretű fogat cipelt a Tátrába, a különös performasz mondanivalója azonban egyelőre még nem tisztázott.

Fekete foga helyett csillogó fehér fogak

Mi elsősorban fogfehérítésben tudunk önnek segíteni, a fogak feketedését ha nem is ilyen mértékben, de az idő is elvégezheti, amennyiben nem vigyázunk a szánk higiéniájára.


Forrás:
  • Akhayar.com
  • Index.hu

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel