A fogkrém miatt rossz az íze mindennek fogmosás után?

A fogkrém miatt rossz az íze mindennek fogmosás után?

A nyelvünk ízlelőbimbóinak felszínén protein található, ami az ételrészecskék receptoraként működik. Amikor a receptorok kapcsolatba lépnek egy ételfalattal, üzenetet küldenek az agyunknak. A fogkrém is üzenetet küld, csak bonyolultabbat.

A fogkrém tényleg elrontja az ízeket

Az agyunk az öt íz (édes, savanyú, sós, keserű és az umami) kombinációi alapján értelmezi a szánkban lévő anyagok ízét. 

A fogkrém ezt a rendszert azonban jól megkavarja.

Amikor fogat mosunk a fogkrémben található habosító anyag, a nátrium-lauril-szulfát (röviden SLS) a szájunkban nem csak a „rábízott feladatot teljesíti”. Ez az anyag a már említett proteinnel kémiai kapcsolatba lép. Ennek az az eredménye, hogy az édes ízt egyáltalán nem érezzük, amíg a fogkrém maradéka a nyelvünkre van tapadva, ráadásul édes helyett kellemetlen keserű ízt érzünk ilyenkor. (Amíg a fogkrém nagy koncentrációban van jelen a szánkban egy kockacukrot is keserűnek érezünk.)

Ezen kívül az SLS felbontja a nyelvünkön található foszfolipideket is. A foszfolipidek többek között azért felelősek, hogy a keserű ízt érzékelő ízlelőbimbókat tompítsák. Ez azt jelenti, hogy az ételek sokkal keserűbbek „a valóságban”, mint ahogy mi azt érezzük. Mindezt a foszfolipideknek köszönhetjük.

Az ízek zűrzavara a fogkrém hatására

A fogkrémben található habosító vegyület az édes ízt elnyomja, a keserűt pedig felerősíti, vagyis nincs csodálkozni való azon, hogy mindennek borzalmas íze lesz  fogmosás után. Ma már viszonylag sok fogkrém van a piacon amik SLS mentesek, igaz nem a vegyület íz romboló hatása miatt, hanem mert felvetődött egy súlyosabb probléma vele kapcsolatban és nem kizárható, hogy az SLS az egészségre káros is lehet.


Referencia

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel