A fogkrém miatt rossz az íze mindennek fogmosás után?

Pácienseink mesélnek
Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.
Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!
Egy klikkre van
a szép mosolytól!
Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.
Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.
A nyelvünk ízlelőbimbóinak felszínén protein található, ami az ételrészecskék receptoraként működik. Amikor a receptorok kapcsolatba lépnek egy ételfalattal, üzenetet küldenek az agyunknak. A fogkrém is üzenetet küld, csak bonyolultabbat.
A fogkrém tényleg elrontja az ízeket
Az agyunk az öt íz (édes, savanyú, sós, keserű és az umami) kombinációi alapján értelmezi a szánkban lévő anyagok ízét.
Amikor fogat mosunk a fogkrémben található habosító anyag, a nátrium-lauril-szulfát (röviden SLS) a szájunkban nem csak a „rábízott feladatot teljesíti”. Ez az anyag a már említett proteinnel kémiai kapcsolatba lép. Ennek az az eredménye, hogy az édes ízt egyáltalán nem érezzük, amíg a fogkrém maradéka a nyelvünkre van tapadva, ráadásul édes helyett kellemetlen keserű ízt érzünk ilyenkor. (Amíg a fogkrém nagy koncentrációban van jelen a szánkban egy kockacukrot is keserűnek érezünk.)
Ezen kívül az SLS felbontja a nyelvünkön található foszfolipideket is. A foszfolipidek többek között azért felelősek, hogy a keserű ízt érzékelő ízlelőbimbókat tompítsák. Ez azt jelenti, hogy az ételek sokkal keserűbbek „a valóságban”, mint ahogy mi azt érezzük. Mindezt a foszfolipideknek köszönhetjük.
Az ízek zűrzavara a fogkrém hatására
A fogkrémben található habosító vegyület az édes ízt elnyomja, a keserűt pedig felerősíti, vagyis nincs csodálkozni való azon, hogy mindennek borzalmas íze lesz fogmosás után. Ma már viszonylag sok fogkrém van a piacon amik SLS mentesek, igaz nem a vegyület íz romboló hatása miatt, hanem mert felvetődött egy súlyosabb probléma vele kapcsolatban és nem kizárható, hogy az SLS az egészségre káros is lehet.
Referencia