A világ legerősebb foga egy csont nélküli állatnak van

A világ legerősebb foga egy csont nélküli állatnak van

Elsődleges feladatunk az emberi fogak gyógyítása és ápolása, ám szakmai érdeklődésünk nem áll meg a Homo Sapiens fogászati ismereteinél. Bemutatjuk a Föld legerősebb fogaival rendelkező életformáját.

A világon eddig ismert legerősebb biológiai struktúra a  közönséges csészecsiga (Patella vulgata), azon apró tengeri élőlényé, mely a kövekhez tapad és amelynek héja esernyőre emlékeztet - olvasható az MRNS  oldalán, a Journal of the Royal Society Interface hasábjain megjelent kutatásra hivatkozva. A csészecsiga fog olyan kemény és szilárd, hogy megelőzi az eddigi rekordtartónak számító pókselymet is.

A csigák foga olyan foggá fejlődött, amely nap, mint nap lekaparja a kövek felszínét a csiga táplálkozása során

- kezdi a cikket a kutatás vezetője Asa Barber, a University of Portsmouth és a Quenn Mary University of London munkatársa.

Ha a fogak könnyen törnének, a csiga nem tudna élelemhez jutni és elpusztulna, ily módon az evolúció kiszelektálta a legerősebb foggal rendelkezőket a múltban”

- teszi hozzá Barber.

A fogak keménységéhez mind az alkotóelemek összetétele, mind a fogak alakja hozzájárul. Barber és kollégái, Dun Lu és Nicola Pugno további analízisnek vetették alá a fogazatot és a fogakat egyenként is oly módon, hogy ultra-kicsi mintákat vágtak ki a fogakból. Még ilyen kis mérettartományban is rendkívül ellenálló volt a fog anyaga. A későbbi vizsgálatok során a kutatók azt találták, hogy ezen csigák foga egyfajta kompozit (olyan anyag melyben kettő vagy több alkotóelem található, kimutathatóan eltérő fizikai vagy kémiai tulajdonságokkal), mely ásványi rostokból, goethitből  áll,  rostokat egy természetes polimer, a kitin “ragasztja” össze.

“A fogak keménységét az adja, hogy a rostok átmérője egy bizonyos méret alatt van, amely körülbelül 60 nanométer, vagyis ezerszer vékonyabb, mint az emberi hajszál”-mondja Barber.”A csigák nyelvszerű tartozékán, a radulán, sorokban ülnek a fogak. A csigák megtapadnak a köveken és „lenyalják” a kövek felszínét a radulájukkal. A csiga a kövek felületéről felmart algákat tovább sodorja a szája felé, így zajlik táplálkozása.”

Barber becslései alapján több száz sorban vannak a fogak a radulán, de még ezek a szuper erős rágók is sérülhetnek az idők folyamán, így mindig vannak helyettesítő fogak. Barber csoportja megemlíti, hogy a mérnökök a kompozitokból sok mindent állítanak elő, mint például repülő alkatrészeket, hajótesteket, Forma 1-es autókat vagy fogászati tömőanyagokat.

Patella vulgata (Fotó: Wikipedia)

A Patella vulgata. Sokak számára ismerős lehet, a sziklásabb tengerpartok hullámzónájában szoktak tömegesen letelepedni (Fotó: Wikipedia)

Hogy miben segíthet a kutatás, illetve hogyan járulhat hozzá az emberiség hétköznapjaihoz az ultraerős fog felfedezése, arról az MRNS cikkében olvashat további érdekességeket.

Ha kinézetre nem is ezt az "esztétikai" irányt követjük rendelőnkben és szerencsére az emberi táplálkozási szokások sem követelnek meg szilikát-alapú fogakat, a modern technikának hála, különösen a tartósság terén már léteznek e puhatestű fogaival is versenyezni képes megoldások. Ismerje meg fogpótlásainkat és fogbeültetéssel kapcsolatos szolgáltatásainkat.


Forrás
  • MRNS.HU

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel