Tudományos magyarázat arra, hogy miért félünk a fogorvosnál

Tudományos magyarázat arra, hogy miért félünk a fogorvosnál

Miért félünk a fogorvosnál? Ez a kérdés egyáltalán nem komolytalan kutatási kérdés, még annak ellenére sem, hogy inkább hétköznapi tűnődésnek hangzik. Brit tudósoknak, ezzel a címmel jelent meg egy tanulmánya pár évvel ezelőtt.

Bár sokunknak sosem voltak rémálmai a fogászati kezelésekkel kapcsolatban, azt szinte mindenki megtapasztalhatta például közeli rokonok, családtakog esetében, hogy igenis létezik ez a jelenség, a tanulmány címe e rettegés okainak felgönygyölítése miatt ezért is érdekes.

A tanulmány bevezető részén azonnal kirajzolódik egy óriási múlt e látszólag alaptalan és komolytalan téma kutatása terén. A fogászati beavatkozásokkal kapcsolatos félelem kutatása közel fél évszázados múltra tekint vissza, és több ezer oldalnyi pszichológiai tudományos háttere van.

Fogászattól való szorongástól, félelemtől (tudományos nevén a dental fear and anxiety, DFA) a teljes népesség körülbelül 36 százaléka szenved és további 12 százalék extrém módon retteg bármiféle fogászati beavatkozástól. Ez a félelem komolyan befolyásolhatja az egyén dentális egészségét, ami sok esetben az életminőségükre is hatással van. Éppen ez az egyik kiinduló pontja a kutatásoknak is.

Félelem a fogorvostól, vagyis a dentális fóbia

Az okok két különböző csoportját határozták meg a pszichológusok; a „külső” illetve a „belső” okokra visszavezethető dentális fóbiát.

„Külső ok” lehet egy meghatározó traumatikus élmény a múltban (közvetlen tapasztalat), vagy egy számunkra közel álló személy befolyása (közvetett tapasztalat). A tanulmány ide vonatkozó fejezete szerint, a dentális fóbiával érintettek 50 százaléka gyerekként szenvedett el traumatikus élményt, ami a felnőttkori kapcsolatát a fogászattal markánsan meghatározza.

Pszichológusok bebizonyították, hogy akinek a szülei félnek a fogászati beavatkozástól jóval nagyobb eséllyel lesz ő maga is szorongó. Ezekkel a példákkal ellentétben a „belső okokat” a genetikánkban, a személyiségünkben és a kognitív képességeinkben kell hogy keressük.

Igen meghökkentően hangzik, de svéd pszichológusok 2000 ikerpár szubjektív fogászati élményeit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a fogorvostól való szorongásnak genetikai eredete is van, tehát örökölhető. Rossz hír a visszahúzódó természetűeknek, hogy az introvertáltság gyakran összefügg a fogászattól való félelemmel. 800 finn egyetemista „kísérleti alany” részvételével, egy másik pszichológiai kutatás eredménye az extrovertáltság és a dentális szorongás között negatív korrelációt mutatott, míg a neurotikus hajlam esetében ez az összefüggés pozitív lett.

Mindezeken kívül a téma kutatói az intelligencia és a dentális szorongás között is egyértelmű kapcsolatot állapítottak meg. 40 gyerek olyan közül, akik még sosem voltak fogorvosnál, azok, akik magasabb IQ-val rendelkeztek kevésbé ijedtek meg a helyzettől és kevésbé mutatták a szorongás tüneteit.

Ezt a sok, olykor meghökkentő adatot átolvasva egyértelműen kijelenthetjük azt, hogy félünk-e avagy sem a fogászaton, annak nagyon komplex, sokrétű okai lehetnek.

Mi itt a Szent Lukács SPA Dental-nál a harmonikus atmoszféra kialakításra kiemelten törekszünk, hogy a pácienseink a lehető legjobb közérzettel távozzanak és mindent megteszünk azért hogy fájdalommentes kezeléseket biztosítsunk. De ha Ön úgy érzi, hogy a szorongása túlmutat azon, amit le tudna küzdeni, ne keseredjen el, éljen az erre a célra kidolgozott altatásos, bódításos fogászati kezeléseinkkel. Ezzel a dentális fóbia a fogai egészségének útjába többé nem állhat!


Forrás és irodalom

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel