Tudományos magyarázat arra, hogy miért félünk a fogorvosnál

Tudományos magyarázat arra, hogy miért félünk a fogorvosnál

Miért félünk a fogorvosnál? Ez a kérdés egyáltalán nem komolytalan kutatási kérdés, még annak ellenére sem, hogy inkább hétköznapi tűnődésnek hangzik. Brit tudósoknak, ezzel a címmel jelent meg egy tanulmánya pár évvel ezelőtt.

Bár sokunknak sosem voltak rémálmai a fogászati kezelésekkel kapcsolatban, azt szinte mindenki megtapasztalhatta például közeli rokonok, családtakog esetében, hogy igenis létezik ez a jelenség, a tanulmány címe e rettegés okainak felgönygyölítése miatt ezért is érdekes.

A tanulmány bevezető részén azonnal kirajzolódik egy óriási múlt e látszólag alaptalan és komolytalan téma kutatása terén. A fogászati beavatkozásokkal kapcsolatos félelem kutatása közel fél évszázados múltra tekint vissza, és több ezer oldalnyi pszichológiai tudományos háttere van.

Fogászattól való szorongástól, félelemtől (tudományos nevén a dental fear and anxiety, DFA) a teljes népesség körülbelül 36 százaléka szenved és további 12 százalék extrém módon retteg bármiféle fogászati beavatkozástól. Ez a félelem komolyan befolyásolhatja az egyén dentális egészségét, ami sok esetben az életminőségükre is hatással van. Éppen ez az egyik kiinduló pontja a kutatásoknak is.

Félelem a fogorvostól, vagyis a dentális fóbia

Az okok két különböző csoportját határozták meg a pszichológusuk; a „külső” illetve a „belső” okokra visszavezethető dentális fóbiát.

„Külső ok” lehet egy meghatározó traumatikus élmény a múltban (közvetlen tapasztalat), vagy egy számunkra közel álló személy befolyása (közvetett tapasztalat). A tanulmány ide vonatkozó fejezete szerint, a dentális fóbiával érintettek 50 százaléka gyerekként szenvedett el traumatikus élményt, ami a felnőttkori kapcsolatát a fogászattal markánsan meghatározza.

Pszichológusok bebizonyították, hogy akinek a szülei félnek a fogászati beavatkozástól jóval nagyobb eséllyel lesz ő maga is szorongó. Ezekkel a példákkal ellentétben a „belső okokat” a genetikánkban, a személyiségünkben és a kognitív képességeinkben kell hogy keressük.

Igen meghökkentően hangzik, de svéd pszichológusok 2000 ikerpár szubjektív fogászati élményeit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a fogorvostól való szorongásnak genetikai eredete is van, tehát örökölhető. Rossz hír a visszahúzódó természetűeknek, hogy az introvertáltság gyakran összefügg a fogászattól való félelemmel. 800 finn egyetemista „kísérleti alany” részvételével, egy másik pszichológiai kutatás eredménye az extrovertáltság és a dentális szorongás között negatív korrelációt mutatott, míg a neurotikus hajlam esetében ez az összefüggés pozitív lett.

Mindezeken kívül a téma kutatói az intelligencia és a dentális szorongás között is egyértelmű kapcsolatot állapítottak meg. 40 gyerek olyan közül, akik még sosem voltak fogorvosnál, azok, akik magasabb IQ-val rendelkeztek kevésbé ijedtek meg a helyzettől és kevésbé mutatták a szorongás tüneteit.

Ezt a sok, olykor meghökkentő adatot átolvasva egyértelműen kijelenthetjük azt, hogy félünk-e avagy sem a fogászaton, annak nagyon komplex, sokrétű okai lehetnek.

Mi itt a Szent Lukács SPA Dental-nál a harmonikus atmoszféra kialakításra kiemelten törekszünk, hogy a pácienseink a lehető legjobb közérzettel távozzanak és mindent megteszünk azért hogy fájdalommentes kezeléseket biztosítsunk. De ha Ön úgy érzi, hogy a szorongása túlmutat azon, amit le tudna küzdeni, ne keseredjen el, éljen az erre a célra kidolgozott altatásos, bódításos fogáaszti kezeléseinkkel. Ezzel a dentális fóbia a fogai egészségének útjába többé nem állhat!


Forrás és irodalom

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel