Látványos SEM felvételek az emberi fogakról

Látványos SEM felvételek az emberi fogakról

A pásztázó elektronmikroszkóp (angolul: Scanning Electron Microscope, SEM) olyan elektronoptikai eszköz, amely a vizsgált tárgy felszínének meghatározott területét irányított vékony elektronnyalábbal pontos minta szerint végigpásztázza, az elektronsugár és a tárgy kölcsönhatásából származó jeleket erre alkalmas detektorokkal érzékeli, és ezeket megfelelően feldolgozva, az elektronsugár mozgásával szinkronizálva képileg (esetleg más formátumban, például spektrum) kijelzi. A módszerről részletes magyar nyelvű lerást találhatnak a wikipédián is.

A SEM technológiának köszönhetően az ember olyan helyekre is betekintést nyert, ahova előtte soha. Szinte természetes, hogy a kíváncsiságunk az emberi szájat sem kerülhette el. Bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes SEM felvételt, amihez magyarázatot is mellékeltünk. Fontos megjegyeznünk, hogy a SEM felvételek nem színesek, azokat a tudósok utólag manipulálják, hogy az egyes részletek jobban elkülöníthetők legyenek, az már más kérdés, hogy ennek köszönhetően még szebbek lesznek a felvételek.

A dentin (címlapképen is)

Dentin
Fotó: Steve Gschmeissner/SciencePhoto

A képen és a címlapképen is a dentin látható, ami a fog keményszöveteinek az egyike, mely a zománc ill. a cement és a fogbél között helyezkedik el. Felépítésében 70% ásványi anyagot, 20% szerves anyagot és 10% vizet találunk. Szerkezetében elsősorban a csontra hasonlít, de nem tartalmaz sejteket. Vastagsága átlagban 3–5 mm. Sárgás árnyalatú színe adja meg a fog színét, mivel a zománc áttetsző. A dentin magasabb szervesanyag-tartalma miatt a fogszuvasodás könnyebben roncsolja, de a zománccal ellentétben, kis mértékben képes védekezni a külső behatások ellen. Amikor a szuvasodás eléri a zománc-dentin határt, a dentincsatornácskákban és a dentin pulpa felőli részén megindul a dentin lerakódása, ami gátat próbál szabni a külső ingereknek. 

A második képen a dentinben lévő lyukak (csatornák) is láthatók, ezt járják át az odontoblasztok a fogbélben található sejtek, melyek a dentin képzéséért felelősek (a képen zölden láthatók). Ez a képzés (dentinogenesis) az élet folyamán kisebb-nagyobb mértékben mindig jelen van. A sejtek közvetlenül a predentin alatt helyezkednek el, általában egy rétegben, és nyúlványokat bocsátanak ki a dentin állományába. 

A fogzománc

Fogzománc SEM felvétele
Fotó: Steve Gschmeissner

A fogzománc a test leginkább mineralizált és legkeményebb anyaga. A zománc a fog négy fő részének egyike, a másik három a dentin, fogcement és a fogbél. A zománc a fog látható felszíne, amit dentin támaszt belülről. A zománc 96%-a ásványi anyag, a többi része víz és szerves anyag. Mivel a zománc áttetsző, a dentin színe nagy mértékben meghatározza a zománc színét, úgyszintén az odahelyezett fogászati anyagok (tömések) is. A zománc színe a világossárgától a szürkésfehérig bármilyen lehet. Vastagsága a fog teljes felületén változik. Általában legvastagabb a fog őrlőrészén (max 2,5 mm) és az íny felé egyre vékonyabb lesz amíg el nem ér a cement-zománc találkozási pontig.

A szervetlen anyagának a 90%-át kalcium-foszfátok alkotják, melyek legnagyobb része hidroxilapatit, kb. 3% pedig fluoroapatit. Ezenkívül még találunk karbonátokat, szilikátokat, és nyomokban különböző fémeket. A csontoktól és a dentintől eltérően nem tartalmaz kollagént. Két, még nem egészen tisztázott funkcionalitású, specifikus fehérjét tartalmaz: amelogenin és enamelin. A zománc keménysége változó, a Mohs-féle keménységi skálán az 5-ös keménységű apatit és a 8-as keménységű topáz között található.

Fogkő plakk

Fogkő plakk
Fotó: Steve Gschmeissner

A fogkő a fogfelszínen lerakódott szennyeződések kristályosodott formája, amit fogmosással sajnos nem lehet eltávolítani. Színe változatos lehet, általában először sárgás, majd az idő múltával egyre sötétebbé válik. Legvégső stádiumában már zöldes elszíneződést is kaphat. A fogkő dohányosoknál sötét szürke akár fekete is lehet. A fogkő kialakulása az un. plakk megjelenésével veszi kezdetét, ami egy finom réteges, filmszerű képződmény. Ha a plakkot nem távolítjuk el, akkor ez alapja a további szennyeződések felhalmozódásának. Idővel egyre vastagabbá és keményebbé válik, mígnem már hogy fogkefével sem lehetett megszabadulni tőle. A felvételen egy ilyen plakkot láthatunk.

A következő felvételen már egy további nagyítást láthatunk a plakk felszínén élő baktériumokkal. Az orsó alakú élőlények a Fusobacteria nemzetség képviselői. Ha kezeletlenül marad a fogkő, akkor a plakkban lévő baktériumok többek között olyan savakat is termelnek, amelyek a fogzománc károsodásához vezethet és további fertőzéseket okozhat. A plakk szövete szaknyelven a glikoprotein mátrix, ami tulajdonképpen a bakteriális váladékokból és nyálból származik, ebbe ágyazódnak be a baktériumok.

Fogkő plakk és baktériumok
Fotó: Steve Gschmeissner

Fogkő plakk
Fotó: Steve Gschmeissner/SciencePhoto

Ha további érdekességeket szeretne megtudni a fogakról, különös tekintettel a saját fogaival kapcsolatban vannak kérdései, szívből ajánljuk a Szent Lukács SPA Dental fogászatát Budapesten, ahol szakképzett fogorvosok várják Önt, díjmentes konzultációval. Keressen bátran bennünket!

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel