Milyen fogászati témákra keresnek a neten a magyarok?

Milyen fogászati témákra keresnek a neten a magyarok?

A Google keresőjébe, vagy böngészőnk címsorába gyakran azonnal egy kérdést teszünk fel és választ illetően rábízzuk magunkat a kereső által felajánlott találatokra. A keresők a kérdéseket gyűjtik és igyekeznek megfelelő tartalmakat biztosítani a felhasználók számára. Érdekes és tanulságos lehet ha szakmai szemmel vizsgáljuk meg a keresési javaslatokat, elsősorban a fogbetegségekkel kapcsolatban.

Miket kérdeznek a magyarok a Google-től fogbetegségekkel kapcsolatban? Az alábbiakban összeszedtük a leggyakrabban feltett kérdéseket, mi pedig válaszoltunk rájuk.

Mit csináljak, ha vérzik az ínyem?

A fogínyvérzés a fogíny gyulladásának tünete. A fogínyvérzés a szervezet válaszreakciója a szájhigiénia problémákra. Ha a fogainkon túlságosan sok baktérium halmozódik fel az immunrendszer védekezni kezd ellenük. Az immunreakció miatt alakul ki maga a gyulladás is, ami a szájban lévő baktériumok véráramlásba bekerülését akadályozzák meg. 

A fogínyvérzés kezelése a megfelelő szájhigiéniai körülmények visszaállításával lehetséges. Alapos és rendszeres fogmosás, valamint a megfelelő fogkrém és fogkefe használata hatékony segítség. Még a legalaposabb szájápolás mellett is keletkeznek a fogainkon olyan lerakódások, fogkő és elszíneződések a fogakon, amelyeket a hagyományos otthoni módszerekkel nem lehet eltávolítani. Ez egyéntől függően fél, illetve egy év is lehet, de a fogkövesedésre és íngyulladásra hajlamosabb pácienseknél akár három hónap is elegendő lehet.

A Szent Lukács SPA Dental állásfoglalása szerint, mindenkinek szüksége van arra, hogy bizonyos időközönként felkeresse a dentálhigiénikust. Tudjon meg mindent megelőző dentálhigiéniai kezeléseinkről, amivel rengeteg időt és pénzt megspórolhat Ön is.

Mit csináljak, ha félek a fogorvostól?

Fogászattól való szorongástól, félelemtől (tudományos nevén Dental Fear and Anxiety, DFA) a teljes népesség körülbelül 36 %-a szenved és további 12 % extrém módon retteg bármiféle fogászati beavatkozástól. Sajnos a félelem komolyan befolyásolhatja az egyén dentális egészségét, ami sok esetben az életminőségükre is hatással van. 

A Szent Lukács SPA Dentalban a harmonikus atmoszféra kialakításra arra törekszünk, hogy a pácienseink a lehető legjobb közérzet mellett tartózkodjanak rendelőnkben. Mindent megteszünk azért, hogy fájdalommentes kezeléseket biztosítsunk pácienseinknek. De ha Ön úgy érzi, hogy a szorongása túlmutat azon, amit le tudna küzdeni, ne keseredjen el, éljen az erre a célra kidolgozott altatásos, bódításos fogászati kezeléseinkkel. A dentális fóbia nem állhat többé a fogai egészségének útjába!

Mit csináljak, ha fáj a fogam?

Fogfájást számtalan dolog okozhat. A leggyakoribb oka valamilyen fogínybetegség, de akár nem tudatos zavar is okozhatja pl. a fogcsikorgatás. Ha egy fogínybetegség kiterjedtebbé válik, a betegséget kiváltó baktériumok elpusztíthatják a foggyökér körül található csontszöveteket is. A sérült csontszövet és a fogínyvisszahúzódás együttesen szabaddá teszik a foggyökér felszínének nagy részét, ami ezáltal sokkal érzékenyebbé válik és ami további fájdalommal járhat, például hideg, meleg, vagy bizonyos ételek fogyasztásakor.

A fogfájás minden esetben fogorvos beavatkozását indokolja. Érdemes időpontot foglalnia fogorvosánál minél hamarabb. Addig amíg a fogorvoshoz ér, azonban enyhíthet a fájdalmán. 

 • Ételmaradékok is okozhatnak fájdalmat, érdemes fogselyemmel óvatosan eltávolíthatja a fogak közül vagy az ínyvonal mentén.
 • Alapos melegvizes szájöblítés is sokat segíthet, ha nincs fogselyem. 
 • A fájdalom csillapítható recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal.

Mit csináljak, ha fáj a bölcsesség fogam?

A bölcsességfogunk kinövése (előtörése) sokszor évekig eltartó folyamat. A fog kinövését azonban sokszor megnehezítheti, de akár meg is akadályozhatja egy másik fogunk, a megvastagodott csontunk, illetve ínyünk, ami a fog begyulladásához, szakszóval pericoronalitishez vezethet. A tünetek igen fájdalmasak és kellemetlenek lehetnek, mert a fogunk mellett a nyirokcsomó duzzadásával és fájdalmával járhat. Ilyen esetben azonnali szájhigiéniai és a gyulladás mértékétől függően antibiotikumos kezelés javasolt. A bölcsességfog fájása ilyenkor elmúlhat, de az előtörése miatt ismételten kiújulhat, akár rendszeres jelleggel, így nagyon fontos, hogy szakember vizsgálja meg a fog állapotát. Amennyiben nincs esély a fog előtörésére, mindenképpen sebészeti eltávolítást javasolt. Ha azonban az előtörést nem akadályozza semmi, türelemmel kell kivárni a folyamat végét.

A bölcsességfogakkal kapcsolatos problémák megoldása rendelőnkben hétköznapi szájsebészeti beavatkozásnak számítanak,  az eredményes beavatkozásinkról kedves pácienseink is beszámoltak

Mit csináljak, ha fáj a lyukas fogam?

A fog szuvasodásának több fázisa létezik, először csak a fogunk felszínén tapasztalhatunk fekete foltokat, a szuvasodás idővel azonban egyre beljebb hatol a fogba, mígnem eléri a belső fogszöveteket és tulajdonképpen ekkor beszélünk, lyukas, vagy kilyukadt fogról. A szuvasodást rossz szájhigiénia, vagy más betegség is kiválthatja, aminek megelőzésére a rendszeres fogmosás javasolt, valamint egy-egy időszakos dentálhigiéniai kezelés, amivel megelőzhető a baj és rengeteg költségtől megkímélheti a pécienseinket, nem beszélve a kellemetlenségektől.

A fájó lyukas fog a szuvasodás előrehaladott állapotát jelenti, aminek súlyosabb következményei lehetnek. Mindenképpen javasoljuk, hogy ilyen esetben forduljon fogorvosához és kérjen időpontot az azonnali kezelésre. A lyukas fog sérülésének mértéke eltérő beavatkozásokat tehet szükségessé, kisebb sérülések esetében a probléma a fogak tömésével orvosolható, súlyosabb, kiterjedtebb sérülés esetében azonban gyökérkezelésre, a legsúlyosabb esetben, például ha a sérült fog veszélyezteti más fogak egészségét, annak eltávolítésát is szükségessé teheti. Ebben az esetben a hiányzó fogat utólag pótolni kell.

Mit csináljak, ha huzatot kapott a fogam?

A huzat a hétköznapi nyelvben egy épületben két nyílás (ajtó vagy ablak) szembenyitásakor keletkező fuvallat, ami lokális hőmérséklet csökkenést okoz.

A nyugat-európai és az amerikai szakirodalom sem használja a fogalmat egészségügyi/betegség konnotációjában. Kelet- és Közép-Európában azonban a huzat okozta betegség egy jól ismert fogalom. A huzatról az orvosok véleménye megoszlik, e témával foglalkozó tanulmányok száma pedig igen kevés. Egyes szakértők az orrnyálkahártya duzzanatának tudják be a nem lokalizálható fogfájást, azaz szerintük a fájdalom csupán kisugárzik az adott területre.

Mások szerint azonban van közvetlen és logikus összefüggés a jelenség mögött. A huzat, a fuvallat, mint hűtő légmozgás annyiban állhat kapcsolatban a testünkkel és így az egészségünkkel, hogy a test hőmérsékeltének - akár lokális területén végbemenő - csökkenésével, nő a vírus- és a baktériumreplikáció így az ezzel járó betegségek kockázata is. A vírusok és baktériumok szaporodására az ideális hőmérsékelt 33 Celsius fok, 5 Celsius fokos tartós szájüregi lehűlést pedig könnyen elérhetünk egy hideg fuvallatt, vagy egy ital elfogyasztásával, akár nyáron is.

Annyi bizonyos, hogy az egészséges fogak kevésbé érzékenyek a szájüreg váratlan lehűlésével szemben. Amennyiben mégis fogfájást tapasztal, mindenképpen forduljon fogorvoshoz, mert komolyabb probléma is meghúzódhat egy "huzatos fog" jelensége mögött. Lehet kezdődő szuvasodás, vagy az íny megbetegedése, de akár gyulladás is a háttérben, amit már mindenképpen kezelni kell.

Mit csináljak, ha sárga a fogam?

Fogaink természetes árnyalata a csontszíntől egészen a halvány világosbarnáig terjedhet. A természetes fehér fogainkat a fogzománcunknak köszönhetjük, ami ha elvékonyodik, akkor a mögötte található sárgás-csontszínű dentin árnyalatai kezdenek megerősödni. Ez lehet természetes folyamat, például a kor előrehaladtával a fogzománc is kopik, így idősebb korban a fogak sárgulása igen gyakori. Ez a folyamat azonban felgyorsulhat és akár fiatalabb korban is kialakulhat a sárgulás. A fogak korai elszíneződéséért elsősorban civilizációs vívmányaink felelősek, így a táplálkozásunk, azaz ételeink és italaink és az életvitelünk (pl. rossz szokásaink). Egyes élelmiszerek megszínezhetik, ezen felül savasságuk kikezdheti a fogzománcot (pl. kóla, energiaitalok, szénsavas italok stb.), ami annak elvékonyodását eredményezi.

Léteznek preventív táplálkozási módszerek, olyan ételek, amelyek segíthetnek megőrizni a fehér fogak szépségét, a természetes védelem akár finomságokkal is erősíthető, sőt a borfogyasztók számára is elérhetők egyszerű megoldások a lilás elszíneződés ellen, amelyekről blogunkban sok érdekes cikket találhat még. Bizonyos esetekben azonban már késő a megelőzés és érdemes fogfehérítő beavatkozás mellett dönteni.

Szívből ajánljuk Önnek dentálhigiéniai kezelésünket, amire érdemes minden évben eljönni hozzánk, mert ezzel óriási egészségügyi kockázattól kímélheti meg magát és sok kezelési költséggel sem kell számolnia, hiszen a bajt megelőzi nálunk. A fogaink elszíneződése ellen a modern technológia is a segítségére lehet, ismerje meg közelebbről Opalescence Boost fogfehérítő kezelésünket, kérjen időpontot nálunk és tegye csillogóvá fogait!

 

Mit csináljak, ha büdös a szám?

Az állandósult rossz lehelet nagyon kellemetlen, és sokszor nehéz megszabadulni tőle. Első lépésként a kiváltó okot kell megkeresni. A fontosabb rossz leheletért felelős okok:

 1. A szájszagért a szájban lévő baktériumok lehetnek felelősek, melyek a fogak között (pl. plakkokban) szaporodnak és a nyelv felületét is belepik. A szagokért a baktériumok melléktermékei felelnek.
 2. Előfordulhat, hogy a mandulánk tüszőüregei okoznak rossz szájszagot, amelyben felhalmozódnak rossz szájszagot okozó anyagok.
 3. Egyes élelmiszerek is okozhatnak fogyasztás követően órákkal később is rossz leheletet, amin még a fogmosás sem segít.
 4. A dohányzás valamennyi formája kellemetlen szájszagot eredményezhet.
 5. Gyomorbántalmak is okozhatnak rossz leheletet, például ha a böfögéssel távoznak a gázok.
 6. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta ketózist okoz, ami szintén rossz szájszagot okoz.

Az orális okok zöme könnyedén kezelhető házilag. Napi kétszeri fog- és nyelvmosás, fogselyem használata, gyakori szájvizes öblítés, sok folyadék és gyakoribb joghurt fogyasztása, xylitol-tartalmú rágógumi használata jelentős pozitív változással járhat. Rendszeres, éves dentálhigiéniai kezelések esetében, pedig még időben észlelhetők lehetnek azok az elváltozások, amelyek később kellemetlenné teszik a leheletet.

A rossz leheletet okozó speciálisabb fogászati (pl. fogínybetegségek), valamint gyomorproblémák azonban orvosi beavatkozást tesznek szükségessé. A rossz szájszag, megfelelő diagnózissal zökkenőmentesen eltüntethető. Látogasson meg bennünket és segítünk a kellemetlenség mielőbbi megoldásában.

Mit csináljak, ha kiszáradt a szám?

A száj száraz érzésének több oka lehet, az egyszerű dehidratáltságtól kezdve, egyes gyógyszerek mellékhatásán és a cukorbetegesen át, a nem megfelelő szájhigiéniáig. A nyál hiánya a nyelés mellett a szájban elinduló táplálékbontás folyamatát is megnehezíti, ami az íny sebesedéshez és gyulladáshoz is vezethet. A száj kiszáradása a fogínybetegségek és a fogszuvasodás kockázatait is megnöveli.

Cukormentes rágógumi használatával és cukormentes cukorkák szopogatásával sokat tehetünk a nedvesség megőrzése érdekében. És természetesen a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is érdemes odafigyelnünk!

Sokat tehetünk a kiszáradt száj problémáján a koffeines és alkoholtartalmú italok fogyasztásénak kerülésével, hiszen ezek az italok is szárítják a szánkat. A dohányzás is a nyáltermelés ellensége, így nem csak a légzőszervi problémák elkerülése miatt fontos mielőbb letenni a cigarettát!

Örömmel ajánlhatjuk önnek dentálhigiéniai kezelésünket, ahol a fogak "renoválásán" felül általános állapotfelmérést is végez fogorvosa, így az esetleges szájszáradás problémáiban is segítségére lehet.

Mit csináljak, hogy fehérebb legyen a fogam?

A hagyományos otthoni praktikák között a legismertebb megoldások a sárgulást megelőző táplálkozási módszerek, amelyek segíthetnek megőrizni a fehér fogak szépségét, írtunk korábban arról, hogy a fogak természetes védelme akár ételkülönlegességekkel is erősíthető, és megemlékeztünk a borszeretőkről is, akiknél a lilás elszíneződés okozhat problémát. Érdemes olvasni blogunkat, ahol sok érdekes cikket találhat még ebben a témában.

A modern fogfehérítő praktikákra mára a kozmetikai fogászat egész ágazata épült, új anyagok, eljárásokat és eszközök állnak rendelkezésre. Ahhoz hogy fehérebb legyen a foga, az otthoni praktikákon kívül igen gyors, kíméletes megoldás a rendelői fogfehérítés, ami hosszabb időre szavatolja a fehér és csillogó fogakat.

Mivel a fogfehérítést a felhasznált hatóanyagon kívül a páciensenként eltérő zománcminőség határozza, ezért fontos, hogy lássuk a fehérítendő fogakat és a leghatékonyabb megoldást javasolhassuk. A fogainak fehérítésére rendelőnkben az Opalescence Boost fogfehérítő kezelésünk áll rendelkezésre. Kérjen időpontot nálunk és tegye csillogóvá fogait!

Mit csináljak, hogy ne érezzem magam rosszul a fogaim miatt?

A rossz érzésnek több oka is lehet. Amennyiben fájdalom okozza a rossz érzést, mielőbb látogasson el egy fogorvoshoz, hiszen súlyos probléma is meghúzódhat akár egy épnek látszó fog mögött is.

Ha a rossz érzése a fogaival szembeni nemtetszésből fakad, akkor van egy jó hírünk. A szabálytalan, törött, elszíneződött fogak ma már könnyen és gyorsan rekonstruálhatók vagy pótólhatók, amelyek akár több lépésben is megvalósíthatók. A legegyszerűbb ha ellátogat hozzánk, ahol egy állapotfelmérést követően, kész kezelési tervet állítunk össze Önnek, hogy soha többé ne érezze rosszul magát a fogai miatt.

Mit csináljak, ha letört a fogam?

A fog törése igen gyakori panasz. Okozhatja a fogak szorítása vagy a fogcsikorgatás, de a legtöbb esetben valamilyen trauma hatására törik el a fog. Előfordulhatnak kombinált esetek is, mint amikor erős szorításra, vagy kisebb ütésre törik el a fog, mert belül megszuvasodott.

Ha önnek letört a foga, azonnal keressen bennünket, hogy mielőbb megállapítsuk a törés mértékét, ami a fog restaurálásának formáját, a kezelés módját is befolyásolja. Rendelőnkben inlay vagy onlay pótlás, súlyosabb esetben pedig az eredetivel megegyező implantátum behelyezésére is mód van. Forduljon hozzánk bizalommal!

Mit csináljak, a kiálló fogammal?

A kiálló szemfogának korrekciójára több módszer közül is választhat rendelőnkben.

Az egyik eljárás a fogszabályozás, ami ugyan időigényesebb folyamat, de kétség kívül a "leghálásabb" eljárás, hiszen az eredeti fogunk kerül korrekcióra. A fogszabályozás néha indokolttá teheti a foghúzást is, amennyiben helyhiány lép fel a korrekció során.

A hagyományos fogszabályozás mellett a fogak újraformázásával, ún. kerámia héjak alkalmazásával, illetve fogászati korona felhelyezésével is kezelhető a kiálló fog.

Kiálló foga esetében érdemes konzultálnia fogorvosával, aki személyre szabottan tájékoztatja Önt, a lehetőségekről. Fogorvosa a lehető legmegfelelőbb megoldást kínálja fel Önnek.

Mit csináljak, a kiálló fogammal, ha fogszabályzó szóba sem jöhet?

A kiálló szemfogak hagyományos korrekciója, az esetek döntő többségében fogszabályozással történik, előfordulnak azonban olyan esetek amikor erre nincs lehetőség.

Ilyenkor a fogak újraformázásával restaurálunk, ezt ún. kerámia héjak alkalmazásával, illetve fogászati korona felhelyezésével végezzük. Ez az eljárás a fogszabályozásnál lényegsen gyorsabb.

Kiálló foga esetében érdemes konzultálnia fogorvosával, aki személyre szabottan tájékoztatja Önt, a lehetőségekről.

Mit csináljak, ha mozognak a fogaim?

A kotyogó fogakért sokszor valamilyen sérülés felel, a fogcsikorgatás és szorítás is okozhat kotyogást.  

A leggyakoribb oka a kotyogásnak valamilyen fogágybetegség, ami minden korosztályt érintő népbetegséggé vált napjainkra. Több fogágybetegség létezik, amelyek egymással is összefüggnek. 

 • Fogínygyulladás, egy bakteriális fertőzés. Alapja lehet súlyosabb problémáknak, amelyek ha nem kezelünk időben a fogínysorvadással kell szembenéznünk, és a fogak elvesztésének rémálmával.
 • Fogínysorvadás, a fogínygyulladással kezdődő megbetegedés súlyos esete, jellemzően tartós szövetkárosodással jár, és a fogak elvesztését okozhatja.

A komoly veszély e betegségekben, hogy nem minden esetben járnak fájdalommal, a következményeik azonban annál fájdalmasabbak lehetnek. A prevenció és a probléma időben történő felismerése ilyenkor nagy segítség lehet. Ha kotyog, vagy kotyognak a fogai, mielőbb konzultájon egy fogorvossal! Szívből ajánljuk parodontológiai kezeléseinket, amely a kotyogó fogak problémájának megoldását szavatolják.

Mit csináljak, ha elrepedt a fogam?

A fogak repedése gyakori panasz. A repedést okozhatja a fogak szorítása és a fogcsikorgatás. A legtöbb esetben azonban valamilyen trauma hatására reped el a fog.

Ha önnek megrepedt a foga, akkor keressen bennünket, hogy mielőbb megállapítsuk a repedés mértékét, ami a fog restaurálásának formáját, a kezelés módját is befolyásolja. Rendelőnkben inlay vagy onlay pótlásra, súlyosabb esetben pedig az eredetivel megegyező implantátum behelyezésére is mód van. Forduljon hozzánk bizalommal!

 

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel